ANTWERPEN TIP 1: WINKELEN

Antwerpen is een uitstekende stad om te winkelen. Hier vind je shops voor alle smaken en beurzen, die liggen in een sfeervol centrum waar je naast de vele winkelstraten voldoende terrasjes, bars en restaurants vindt om de inwendige mens te verwennen.

Winkelzones

Grofweg zijn de winkels in het centrum van Antwerpen in 7 shoppingwijken te verdelen, ieder met haar eigen soort winkels en publiek. Voor de meeste toeristen zijn de drie wijken die lopen van het Centraal Station in westelijk richting naar de Schelde het meest bekend. Veel landgenoten hanteren de brede winkelstraat de Meir als centraal punt van een dagje shoppen.

Deze shoppingwijken noemt men in Antwerpen Centraal Station, Meir en Historisch Centrum. Wie hier gaat winkelen komt vooral winkels tegen die men ook in andere steden tegenkomt zoals Replay, Urban Outfitters, Tommy Hilfiger, H&M en Primark. Opvallend is de flinke toename van filialen van Nederlandse ketens zoals Kruidvat en Blokker. Of dit een verrijking van het winkelaanbod is daar verschillen de meningen over. Ik zie persoonlijk het nut er niet van in om naar Antwerpen te reizen om daar de HEMA binnen te stappen.

De Wilde Zee

Een vrij populaire shoppingzone is de zuidelijk van de Groenplaats gelegen Wilde Zee, waar je een mix vindt van allerlei soorten winkels. Hier haal je de beste chocolade lekkernijen bij Chocolatier Burie of Antwerpse handjes bij bakkerij Goossens.

Wie van merkkleding houdt moet bij Verso naar binnen aan de Lange Gasthuisstraat 11. Hier vind je kleding en schoenen van grote namen zoals Dolce & Gabbana, DKNY, Ralph Lauren, Valentino, Cavalli en Versace.

Quartier Latin

Ten zuidoosten van de Wilde Zee en ten zuiden van de Meir vind je Quartier Latin. Hier vind je vooral wat exclusievere winkels en kun je terecht voor grote merken zoals Gucci, Armani en Hermes. Deze luxere winkels bevinden zich in de Schuttershofstraat, de zogenaamde P.C. Hooftstraat van Antwerpen.

Belangrijke gebouwen in Quartier Latin zijn de Bourla Schouwburg aan de Komedieplaats en de Stadsschouwburg aan het Theaterplein. Dit laatstgenoemde plein is ook het centrale punt van de beroemde Vogeltjesmarkt op zondagochtend en de Exotische Markt op zaterdag.

Quartier Latin

Dé Modewijk

Antwerpen is een belangrijke modestad en heeft verschillende beroemde ontwerpers voortgebracht zoals Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Dirk Bikkembergs. Hun kleding koop je in de Modewijk net als de creaties van andere topontwerpers zoals Yohji Yamamoto. Voor een goed kapsel moet je binnenlopen bij de Client aan de Nationalestraat 60 waar half bekend Vlaanderen geknipt wordt.

Wat je zeker moet doen als je toch de modewijk betreedt is om het Modemuseum (MoMu) te bezoeken. Hier worden doorlopend exposities gehouden van wat mogelijk dé nieuwe Belgische topdesigners worden. Aan de noordzijde en in het westen van de Modewijk vind je ook allerlei antiekwinkeltjes, onder andere in de Steenhouwersvest.

Het Zuid

Hip en trendy zijn woorden die vaak gebruikt worden om dit deel van Antwerpen aan te duiden. Dit was vooral het domein van de Antwerpenaren, maar steeds meer toeristen hebben deze bruisende wijk inmiddels ook ontdekt. Het Zuid is geen echte shoppingwijk, maar vooral een mix van uitgaan, cultuur, wonen en shops. De Gedempte Zuiderdokken (Vlaamsekaai en Waalsekaai) zijn vooral gericht op trendy boetieks en een aantal design interieurzaken.

De omliggende straten en dan met name de Leopold de Waelstraat bieden wat kleinere eetgelegenheden en terrasjes.

Winkelcentra

Antwerpen heeft een aantal winkelcentra die voor shoppers interessant kunnen zijn. In het centrum zijn dat de Stadsfeestzaal, de Nieuwe Gaanderij en de Grand Bazar. Het grootste winkelcentrum vind je net buiten Antwerpen in Wijnegem: het Wijnegem Shopping Center.

Meer info over de shopping malls van Antwerpen

Stadsfeestzaal

Openingstijden

De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 10 tot 19 uur, met uitzondering van zondag. Sommige winkels openen iets eerder, later sluiten is uitzonderlijk met uitzondering van het Wijnegem Shopping Center dat door de week tot 20 uur open is. Antwerpen kent geen koopavonden. Meerdere keren per jaar wordt er een koopzondag gehouden in Antwerpen, de data van koopzondagen staan hier vermeld.

Openingstijden

Feestdagen

De winkels in Antwerpen zijn gesloten op 1 januari, 1 mei, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december. Ook met Pasen (eerste én tweede Paasdag), Hemelvaart en Pinksteren (eerste én tweede Pinksterdag) zijn de winkels gesloten.

Op tweede kerstdag (26 december) zijn de winkels wél open, tenzij dat deze dag op een zondag valt. Dat komt doordat Kerstmis in Antwerpen bestaat uit kerstavond (24 december) en de kerstdag (25 december). In België doet men niet aan een tweede kerstdag.

Solden

Het verkopen van kleding, schoenen en lederwaren tegen kortingsprijzen is aan wettelijke bepalingen gebonden. Slechts in twee vastgestelde periodes per jaar is er een zogenaamde koopjesperiode die men in België solden noemt. De eerste solden is de wintersolden en die start op 3 januari en duurt tot en met 31 januari. Indien 3 januari op een zondag valt zal de solden op 2 januari starten.

De zomersolden duurt van 1 juli tot en met 31 juli. Indien 1 juli op een zondag valt kan de solden op 30 juni van start gaan.

Handig als je gaat winkelen in Antwerpen

5 dingen die je moet weten over koopzondagen in Antwerpen
5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen
5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen