PARKEREN

Voor een stad met de grootte als Antwerpen viel het tot enkele jaren geleden mee om hier parkeerplek te zoeken. Het was niet altijd recht voor de deur, zoals je mogelijk thuis gewend bent, maar over het algemeen viel het wel mee om een parkeerplaats te vinden. Als je op straat geen plaats kon vinden om je auto te parkeren dan boden een groot aantal parkeergarages verspreid over de binnenstad voldoende capaciteit om te parkeren. Inmiddels zijn die parkeergarages zo’n beetje de enige overgebleven opties als je in het hart van Antwerpen wilt parkeren. In het historische centrum mag je als toerist bijna nergens meer op straat parkeren en waar dat wel mag, moet je een redelijk hoog bedrag aan parkeergeld betalen.

Betaald parkeren

Inmiddels moet je in de hele binnenstad (alles wat binnen de snelwegring en de Schelde valt) betalen om te parkeren. Rondom het historisch centrum, de winkelstraten en de Keyserlei kun je alleen kort parkeren (maximaal 3 uur) en moet je dagelijks tot 22 uur betalen voor je parkeerplek. In het historisch centrum (het gebied tussen de Leien en de Schelde) mag je als toerist helemaal niet meer op straat parkeren.

In de andere zones is het tot 19 uur betaald parkeren, met uitzondering van het Zuid en de omgeving rondom de Dageraadplaats. Hier moet je ook tot 22 uur betalen. In deze zones kun je echter maximaal 10 uur betaald parkeren of een dagkaart kopen.

Parkeergarages

Het parkeren in een overdekte parking is over het algemeen de snelste oplossing en als je voor langere tijd geparkeerd staat redelijk te betalen, omdat de meeste parkings een maximum dagtarief kennen dat veelal tussen de twintig en dertig euro ligt. Het uurtarief kan wel best pittig zijn, waardoor twee of drie uurtjes parkeren relatief duur is.

Wil je een hele dag naar Antwerpen gaan? Overweeg dan om je auto op een voordelige P+R te zetten. Voor Nederlanders is P+R Luchtbal gunstig gelegen. Met de tram reis je vervolgens in ruim twintig minuten naar het hart van Antwerpen.

Parkeergarage

Gratis parkeren

Je auto gratis parkeren is in het centrum van Antwerpen vrijwel onmogelijk geworden, met uitzondering van laat in de avond en ’s nachts.

Wat steeds meer mensen doen (en wat door de gemeente Antwerpen aangemoedigd wordt) is om de auto aan de rand van de stad te parkeren en met het openbaar vervoer naar het centrum te rijden. Populaire locaties hiervoor zijn de Linkeroever en de parkings bij bioscoop Kinepolis.

Meer info

Op antwerpen.be/parkeren-en-mobiliteit lees je meer over parkeermogelijkheden en tarieven. Het artikel ‘5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen‘ is ook erg handig.