ANTWERPEN TIP 6: MODE

Antwerpen is de modehoofdstad van België. Niet alleen maar vanwege de grote keuze aan modewinkels, maar ook vanwege de aanwezigheid van een modeafdeling op de Hogeschool Antwerpen, het Modemuseum en het feit dat er diverse bekende modeontwerpers voortgekomen zijn uit Antwerpen maken deze stad een belangrijke modestad.

Modemuseum

In het Modemuseum aan de Nationalestraat wordt de vaste expositie twee keer per jaar veranderd. In deze tentoonstellingen worden stukken uit de eigen collectie getoond binnen een vast thema of van één ontwerper of ontwerpster.

In de gratis toegankelijke galerij worden stukken getoond van studenten van de Koninklijke Academie Antwerpen, afdeling mode. Al ben je niet van plan het museum zelf te bezoeken, is deze galerij toch de moeite waard om een blik te werpen in waar de studenten zich dat jaar mee bezig houden. Deze expositie wisselt regelmatig.

Modewinkels

Wie een dagje wil gaan shoppen om zijn of haar collectie kleding en schoenen uit te breiden kan uitstekend terecht in Antwerpen. De winkels van bekende confectieketens zoals Primark, Esprit en H&M vind je vooral in winkelstraat de Meir. De meer exclusieve merken vind je vooral in de Schuttershofstraat en omgeving. Bij Verso aan de Lange Gasthuisstraat 9 vind je kleding en schoenen van bekende ontwerpers zoals Hugo Boss, Donna Karen en Versace.

Een winkel waar Antwerpen trots op is, is die van de Japanse ontwerper Yohji Yamamoto, in de Modenatie aan de Nationalestraat 32.

modewinkels

Designers

De Antwerpse modeopleiding heeft een groot aantal bekende, maar ook minder bekende modeontwerpers voortgebracht. Meest bekend zijn de ‘Antwerp Six’, een zestal designers die in 19080-1981 afstudeerden van de Koninklijke Academie en inmiddels wereldfaam behaald hebben. Nu nog zijn Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee een voorbeeld voor de hedendaagse studenten op de modeopleiding.

Ann Demeulemeester en Dries van Noten hebben op dit moment eigen winkels op een steenworp afstand van het ModeMuseum.

Modepaleis van Dries van Noten