ANTWERPEN TIP 2: UITGAAN

Het uitgaansleven van Antwerpen is hip en bruisend. Al jarenlang komen mensen van heinde en verre om te gaan stappen in Antwerpen. Vooral onder Nederlanders is Antwerpen erg populair als uitgaansstad.

Uitgaansgebied

Vroeger was het heel erg simpel, want je had in Antwerpen een drietal uitgaansgebieden. Het gros van de disco’s, striptenten, bars en andere uitgaansgelegenheden zaten in de zijstraten van de Keyserlei, nabij het Centraal Station. The Groove, Funk You, Ambassador en PopKing zijn plekken waar menig Hollander en Belg vroeger uit geweest zijn. Eind jaren tachtig kwam er snel de klad in dit uitgaansgebied en is er nog maar weinig van de straten waar menig pilsje is getapt. Shoarmatenten, fast food restaurants en de UGC bioscoop herinneren aan betere tijden.

Historisch Centrum

Een ander uitgaansgebied is het historisch centrum waar altijd de nodige bars te vinden zijn op de Grote Markt en de omliggende straten. Ook hier heeft de afgelopen twintig jaar een kaalslag plaatsgevonden in de horeca en zijn er weinig leuke uitgaansgelegenheden overgebleven. Populaire kroegen zijn De Engel en De Bengel op de Grote Markt, cocktails drink je bij cocktailbars zoals Cocktails At Nine op de Lijnwaadmarkt of bij absintbar Appelmans aan het Papenstraatje. Helaas vind je ook in deze omgeving inmiddels een aantal skihut-achtige cafés waar op onvervalste platte Nederlandse skihutmuziek gezopen wordt door voornamelijk Hollanders.

Historisch Centrum

Rosse buurt

Al eeuwenlang heeft Antwerpen een rosse buurt. Waar een grote haven is, zijn schepen, waar schepen liggen zijn scheepslui en waar scheepslui zijn zitten hoeren. Een simpele optelsom. Waar je vroeger door meerdere straten kon rijden met de auto en je kon vergapen aan de vele prostituees die achter de ramen met rode lampen zaten, daar ben je nu aangewezen op slechts één straat: de inmiddels tot voetgangersgebied verklaarde Verversrui, net ten westen van het Falconplein. Hier vind je enkele tientallen prostituees, een enkele peepshow en zaken met vieze boekjes en filmpjes.

Clubs

Antwerpen kent diverse clubs waar je tot diep in de nacht los kunt gaan. De meest beruchte club ooit was Zillion, die in 2001 haar deuren moest sluiten. Daarna ging dansend Antwerpen uit haar dak in Noxx, dat aan de noordzijde van de stad lag op enkele honderden meters van de megabioscoop Kinepolis. In Noxx draaide men de heetste clubmuziek en worden er regelmatig feesten en speciale avonden georganiseerd waarbij soms wereldberoemde deejays achter de draaitafels plaatsnemen. Noxx heeft haar deuren eind augustus 2015 gesloten.

Ook Café d’Anvers, dat één van de oudste authentieke houseclubs van Europa was, is inmiddels gesloten.

Bruine kroegen

Door heel Antwerpen heen vind je bruine kroegen waar je kunt genieten van heerlijke Belgische bieren en jenevers. In aantal worden het echter wel steeds minder, waardoor ze in sommige wijken schaars worden.

Bruine kroeg

Vrijgezellenfeesten

Al jarenlang komen groepen Nederlanders naar Antwerpen om te vieren dat een vriend of vriendin gaat trouwen en nog even vrijgezel is: de beruchte vrijgezellenavonden. In het verleden zijn er regelmatig problemen geweest met grote groepen dronken Hollanders die de boel op stelten kwamen zetten in Antwerpen. De meeste horeca-uitbaters zitten daar niet zo op te wachten. Gedraag je in Antwerpen als gast en je komt op de meeste plekken zonder problemen binnen. Soms is het beter om in kleinere groepjes een club binnen te gaan, de kans dat je geweigerd wordt is dan een heel stuk kleiner.