ANTWERPEN TIP 4: ONTDEK DE STAD ANTWERPEN

Om de stad Antwerpen te ontdekken zijn diverse manieren en de manier waarop je dat het beste kunt doen hangt af van je persoonlijke situatie en het weer. Als het 3 graden, guur en nat is zul je niet snel op de fiets springen om de stad te bekijken en als je de binnenstad al voldoende kent, heeft een ontdekkingstocht van de veelbezochte plekjes waarschijnlijk weinig toegevoegde waarde. Verder spelen persoonlijke voorkeuren en tijd een rol.

Ontdek Antwerpen te voet

De allerbeste manier om Antwerpen te verkennen en leren kennen is te voet. Dat kan op door middel van een rondleiding met een gids of een voorgekauwde wandelroute, maar volgens ons is de mooiste manier om Antwerpen te ontdekken door zelf zonder te veel vastgelegde route-instructies te gaan wandelen. Je zult zien dat de schoonheid van de stad vooral zit in de vaak gewone straatjes en pleintjes, de plekjes die niet zo snel in reisgidsen genoemd worden.

Natuurlijk zijn plekjes als de Vlaeykensgang, het Steen en de Grote Markt de moeite waard, maar je zult ontdekken dat bijvoorbeeld het Eilandje een prachtig gebied in ontwikkeling is, Borgerhout zijn charmes heeft als leefgebied, waarom het Zuid het hippe stuk Antwerpen is en dat de Charlottalei prachtige straatjes en pleinen heeft.

Wie georganiseerd als individu een wandeltocht wil maken kan dat doen met een stadsgids van de stad Antwerpen of met een groep één van de leuke wandelingen met Carolien Krijnen maken.

Ontdek Antwerpen per fiets

Wie denkt de binnenstad wel gezien te hebben en niet vies is van een stukje fietsen moet een keer een dag door Antwerpen op de fiets gaan. Het grote voordeel van fietsen is dat je bereik veel groter is en je op één dag veel meer kunt zien van Antwerpen. Ook zul je de stad vanuit een ander perspectief bekijken. Het aantal mogelijkheden om fietsen te huren is veelal beperkt tot weekeindes en vakanties en als je voor één dag huurt moeten de fietsen aan het einde van de middag vaak alweer ingeleverd zijn.

Gelukkig is er sinds enkele jaren het deelfietssysteem Velo Antwerpen, waarbij je met een dagpas of weekpas volop gebruik kunt maken van deelfietsen die op meer dan 300 volautomatische onbemande fietsstations door heel Antwerpen te vinden staan. Na aanschaf van een pas is het gebruik van de fietsen tot 30 minuten per keer gratis.

Velo Antwerpen

Wie gaat fietsen in Antwerpen kan vanuit het centrum mooie plekjes zoals het Eilandje meepakken en van daaruit door het zuidelijkste puntje van de haven richting bioscoop Kinepolis waardoor je vanaf de brug over het Straatsburgdok een prachtig uitzicht over de haven van Antwerpen krijgt. Via de Groenendaallaan kun je een stukje Merksem en Deurne meepakken en eventueel een wandelingetje kunt maken door het Rivierenhof, het grootste park van Antwerpen. Van daaruit in westelijke richting naar Borgerhout en dan zuidwaarts naar Charlottalei waar je langs het Koning Albertpark koers zet richting het nieuwe Paleis van Justitie. Van daaruit door het Zuid weer richting centrum en je hebt een mooi stukje gefietst van zo’n 25 kilometer. Als je het goed doet en af en toe de route kris-kras gevolgd hebt, kom je op ruim 30 kilometer uit en heb je een flinke portie Antwerpen gezien.

In plaats van op je eigen houtje Antwerpen per fiets verkennen, kun je ook met een gids op pad. Bij Baja Bikes kun je drie uur durende fietstochten door Antwerpen boeken. Privétochten zijn ook mogelijk.

Segwaytour

Segwaytours zijn geliefd in Antwerpen en leuk als je met een groepjes naar Antwerpen gaat. Hierbij trek je op een segway, een gemotoriseerde tweewieler die je ongetwijfeld wel eens in een Amerikaanse film gezien hebt, door Antwerpen. Na een minicursus van een kwartier trek je aansluitend Antwerpen in om een rondrit van zo’n anderhalf uur te maken. Een onvergetelijke ervaring die een stuk toegevoegde waarde biedt op het Antwerpen ontdekken.

De Paardentram

Vooral kinderen vinden het geweldig om per paardentram de stad te ontdekken. Vanaf de Grote Markt vertrekt in de periode april-oktober de dubbeldeks tram, getrokken door twee trekpaarden die lijken op de paarden uit de welbekende commercials van Palm bier.

Hier betaal je een vast bedrag per persoon en daarom is de kans groot dat je met passagiers die niet bij jouw gezelschap horen in de tram zit.

Paardentram

De Paardenkoets

Ook vanaf de Grote Markt vertrekt de paardenkoets. Deze huur je als gezelschap af, waardoor je de koets niet met anderen hoeft te delen. Tijdens de tocht van een half uur vertelt de koetsier van alles over de plekjes waar je langs gereden komt. Voor gezinnen met kinderen is dit naar onze mening een beter optie dan de hierboven vermelde paardentram.

Toeristentram

Vanaf de Groenplaats vertrekt in de zomermaanden tussen 11 en 17 uur op elk heel uur de toeristentram. Deze tegenwoordig volledig elektrische “tram” laat in een tocht van een klein uur een redelijk stukje binnenstad van Antwerpen zien. In de maanden buiten begin april en begin oktober gelden afwijkende dagen en in de winter wordt er alleen op afspraak gereden.

Rondvaart

De Schelde, de haven en de kaaien kun je maar op één manier goed ontdekken en dat is vanaf het water. Op de pagina de Schelde lees je alles over rondvaarten.