ANTWERPEN TIP 10: MUZIEK & THEATER

Wie van muziek of theater houdt kan in Antwerpen terecht op een groot aantal concerten, muziekfestivals en theatervoorstellingen. Het opsommen en bijhouden van alles op het gebied van muziek en theater is een complete dagtaak, want naast een aantal grote evenementen is Antwerpen vooral groots in de kleine voorstellingen en optredens.

Grote én kleine concerten

In de afgelopen jaren heeft menig nationaal en internationaal artiest al op het podium gestaan van het Antwerpse Sportpaleis of de daarnaast gelegen Lotto Arena. Sterren als Beyonce, Britney Spears, Joe Cocker, Tina Turner en Bryan Adams hebben hier opgetreden, maar ook onze Nederlandse helden Jan Smit en Frans Bauer.

Het Sportpaleis is één van de belangrijkste sportpodia van België, waar naast de concerten van individuele artiesten ook themafeesten en andere evenementen gehouden worden.

De volledige kalender is hier te zien.

Sportpaleis

Koningin Elisabethzaal

Niet alleen het Sportpaleis ontvangt grote namen, ook in de Koningin Elisabethzaal worden concerten gegeven. Het aanbod van voorstellingen is hier zeer divers. Hier kun je optredens verwachten van bekende popzangers die een ouder publiek aanspreken, maar kan een week later het podium gebruikt worden om een optreden speciaal gericht op kinderen plaats te laten vinden, terwijl er weer een week later een opera of klassieke voorstelling gegeven wordt.

Op hun website vind je meer informatie en de actuele kalender.

Stadsschouwburg Antwerpen

De Stadsschouwburg ligt centraal in Antwerpen en is de belangrijkste schouwburg van Antwerpen. Hier vind je een breed cultureel aanbod, van musicals tot cabaret, van opera tot toneel. De theatervoorstellingen trekken hier niet alleen lokaal publiek, maar ook liefhebbers uit Nederland en de rest van België weten deze schouwburg te vinden.

Meer over de Stadsschouwburg en de agenda

Stadsschouwburg

Jazz Middelheim

Hét jazzfestival van Antwerpen is Jazz Middelheim, vernoemd naar de oorspronkelijke locatie van het festival. Door de toenemende belangstelling is Jazz Middelheim verplaatst naar het mooie Park Den Brandt. Tijdens dit meerdaagse festival weet de organisatie elke keer weer een aantal mooie namen uit de jazz scene te strikken voor hun zeer gevarieerde programma.

Antwerpen Zingt

Met z’n allen meezingen met grote en kleine hits, dat is in het kort hoe je Antwerpen Zingt kunt omschrijven. Dit megaspektakel wordt niet meer alleen in Antwerpen gehouden, maar op meerdere plekken in Vlaanderen en Nederland. Dit muzikale feest is oorspronkelijk ontstaan in Café Den Engel in Antwerpen, waar meerdere keren per jaar een zangavond gehouden werd. Door te grote belangstelling hebben ze op een gegeven ogenblik naar buiten uit moeten wijken wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een jaarlijks evenement waarbij tienduizenden samen liedjes zingen.

Bourlaschouwburg

De Bourlaschouwburg is een indrukwekkend architecturaal meesterwerk en een cultureel icoon. Deze schouwburg, officieel bekend als de “Bourla”, opende zijn deuren in 1834 en is vernoemd naar de architect van het gebouw, Pierre Bourla. Het neoclassicistische ontwerp van de Bourla Schouwburg is een lust voor het oog. De imposante zuilen en het statige front geven het gebouw een majestueuze uitstraling die perfect past bij de rijke culturele geschiedenis van Antwerpen. Binnenin biedt de schouwburg een intieme sfeer met prachtig gedecoreerde zalen, waaronder de imposante theaterzaal met zijn opvallende plafonddecoratie.

De Bourla Schouwburg heeft door de jaren heen verschillende functies vervuld, van een toneelhuis tot een cinema, maar staat vandaag de dag vooral bekend als een vooraanstaand theater. Het programma omvat een breed scala aan voorstellingen, van klassiek toneel en dansvoorstellingen tot hedendaagse theaterproducties.

Bourlaschouwburg