ANTWERPEN TIP 5: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Over Antwerpen zijn inmiddels heel veel sites op internet te vinden met goede tips wat je moet zien en doen in de stad. Als je alleen al op de Antwerpen startpagina kijkt, vind je zo tientallen sites met leuke tips voor bezienswaardigheden. Wij geven hier onze eigen tips van wat je moet zien en doen in Antwerpen.

Op de subpagina’s mode, de Schelde en muziek & theater vind je al informatie over deze onderwerpen, dus die behandelen we hier niet.

Musea

Antwerpen heeft een groot aantal musea, die jaarlijks goed zijn voor miljoenen bezoekers. De grootste trekpleisters zijn het Rubenshuis, het Plantin-Moretus, het etnografisch museum, het Mayer-Van den Berg museum, het Middelheim museum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Naast deze zeer bekende musea zijn er ook nog een paar kleinere die zeker de moeite waard zijn.

Diamanten en Antwerpen zijn al eeuwen aan elkaar verbonden. Tot 2012 had Antwerpen een eigen Diamantmuseum, waar geregeld speciale exposities gehouden werden. Tegenwoordig is deze collectie te bewonderen in het DIVA, waar diamant, juwelen en zilver samen voor een letterlijk schitterende expositie zorgen.

Het MAS is op dit moment een van de best bezochte musea van Antwerpen. Het MAS is een modern vormgegeven museum waar meerdere musea in samengevoegd zijn. Het MAS behoort zonder enige twijfel tot de musea die je persé zou moeten bezoeken als je naar Antwerpen gaat.

Een ander museum is het fotomuseum, waar je naast ouderwetse fototoestellen en technieken ook prachtige foto’s kunt bekijken.

Wie meerdere musea binnen één weekend wil bezoeken zou eens naar de voordelige Antwerp City Pass moeten kijken, waarbij je voor een vaste prijs onbeperkt toegang tot een groot aantal musea krijgt.

MAS

Centraal Station en de diamantwijk

Het Centraal Station van Antwerpen is na de meest recente verbouwing een hoogstaand stuk architectuur geworden. Zonder het karakter en gezicht van het oude gebouw onrecht aan te doen heeft men de binnenkant van het station volledig onder handen genomen. De perrons zijn nu op verschillende verdiepingen geplaatst en er zijn een groot aantal winkels en restaurants geïntegreerd in het ontwerp. Wie van fotograferen houdt kan hier zeker een uur of meer doorbrengen.

Direct bij en in het station vind je een groot aantal diamantwinkeltjes. Kopers komen van heinde en verre om hier diamanten, goud en sieraden te kopen. Veel Hollanders en Belgen kennen “de joden” als een plekje waar je de beste prijs betaalt voor ringen, armbanden en kettingen van goud. Deze winkels bevinden zich voornamelijk in de Pelikaanstraat.

Wie een glimp op wil vangen van hoe de joden leven in Antwerpen moet aan de oostzijde van het Centraal Station zijn, waar traditioneel geklede joden wonen, werken en naar school gaan.

Centraal Station

Brouwerij de Koninck

Aan de Mechelsesteenweg vind je de brouwerij van hét bier van Antwerpen: De Koninck.
Deze brouwerij is open voor bezoek. Wie dat wil die kan door middel van een brouwerijtour alles te weten komen over deze historische Antwerpse brouwerij.

Alle dagen (met uitzondering van maandag) kun je tussen 11 en 17:30 uur kennis maken met de historie van De Koninck en het brouwproces. Na de zelfstandige brouwerij tour kom je terecht in de degustatieruimte waar iedere meerderjarige bezoeker 2 degustatiebiertjes krijgt.

Meer info over deze brouwerij tour lees je op www.dekoninck.be/nl/interactieve-tour.

Brouwerij de Koninck

Het strand

Op de linkeroever vind je het Sint Annastrand (het Sint Annekesstrand). Dit is een permanent stadsstrand waar niet gezwommen mag worden vanwege de sterke stroming van de Schelde. Zwemmen doe je hier in zwembad De Molen. Behalve een stuk strand met uitzicht op Antwerpen en de haven vind je hier ook een camping, speelterreinen, een wandelpad en meerdere gezellige restaurants en barretjes.

Sint Annekesstrand